Ai för ”målare”​ och ”berättare”​?

ETT LITET TEST AV AI-BASERAT VERKTYG FÖR BILDSKAPANDE #dalle

Efter ett inslag i SVT om ai-konst blev jag naturligtvis nyfiken. Online verktyget DALL-E-2 https://lnkd.in/d9gzm3gE

DALL-E-2 är ett verktyg som skapar bilder. Du kan skapa foton eller målningar, teckningar, ja begränsningen ligger inte hos verktyget utan hos dig.

Funktionen är kortfattat så här:

1. Du beskriver den bild du vill ha

2. DALL-E-2 skapar din bild i fyra variationer

Klart!

Här några resultat

Ingen alternativ text angiven för den här bilden
Jag började att skriva: A poodle in a garden obesessed with a blue ball: A poodle in a garden obesessed with a blue ball.
Ingen alternativ text angiven för den här bilden
Vilket självklart blev ett foto. Så jag la till Impressionistisk style. (DALL-E-2 struntar i översättningsfel)

Lite spännande ändå – eller hur? Så dags för att skriva mer text – vilket är vad som behövs för att bilden ska bli mer detaljerad.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Ja förutom att jag inte vet var i Nynäshamn som draken står så lyckades ändå DALL-E-2 fatta att Nynäshamn ligger i skärgården.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

För att testa DALL-E-2s kunskaper i geografi testade jag Hammarbybacken in Stockholm. Stockholm? kanske men abslout en skidbacke med något stadsliknande i bakgrunden. Stilen kan nog inte sägas vara Carl Larssons men ändå rätt tidstypisk för hans tid.

Men kan DALL-E-2 Återskapa befintlig konst? Jag försökte beskriva ett motiv av John Bauer utan att använda tavlans titel.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Ja vad ska man säga. Relativt lika men inte 100% procent. För det som blivit bevisat på denna lila test är att för att bli en bra skapare av AI-konst behöver du vara bra på att i skrift berätta hur en tavla ska se ut. I mitt test skrev jag på engelska men har upptäckt att du faktiskt kan skriva på svenska 🙂

Jag skulle nog säga att för någon som inte kan eller vill måla men vill skapa bilder och är en god berättare är DALL-E-2 ett fantastiskt verk. Däremot är det inget för den som har svårt att berätta och beskriva. Vill du se alla bilder från mina test finns de här: https://labs.openai.com/sc/IpWzuuNz68dQ3Z509Jo0Jb2z

Nästa test får bli att se om AI-baserade textverktyg är bra för de som hellre målar än skriver och behöver hjälp med texter men generellt kanske det är så att

AI-BASERADE – BILDVERKTYG: hjälper bäst den som inte annars är duktig på att skapa bilder men en god berättare

AI-BASERADE – TEXTVERKTYG: hjälper bäst den som inte är en duktig berättare eller skrivare

Gott Nytt År

Anna Lundgren / AnnAs Byrå

not. Du kan gratis prova verktyget https://openai.com/dall-e-2/ När du skapar ett konto får du 50 krediter – 7 krediter räckte till exemplen i texten ovan. Därefter köper man till crediter